5 min leestijd | 27 april 2019

DE FOAM ROLLER HELPT DAT?

Tegenwoordig is het een ware hype om met een foam roller aan de slag te gaan. Je kan geen sportschool binnenlopen zonder het gebruik er van veelvuldig tegen te komen.

Veel mensen gebruiken de foam roller op stijve en harde spieren losser te maken. Toch is er niet veel bekend over de preciese werking van de foam roller.

In deze blog duiken we dieper in op mogelijke verklaringsmechanismen en hoe jij de foamroll zelf het beste kunt gebruiken in de gym.

Onderstaand volgen een aantal beweringen aangaande foamrollen die wij vaak horen:

DE FOAM ROLLER VERBETERT DE "SPIERKWALITEIT"

Er wordt gedacht dat foamrollen oneffenheden uit spieren rolt zoals een deegroller een pizzabol plat rolt. Hier kunnen we kort in zijn: met een foamroller maak je geen structurele aanpassingen in weefsel. Het is dus niet aannemelijk dat je de spierkwaliteit zelf verbetert.

“THE FASCIA IS NOT THAT IMPORTENT AS EVERYONE THINKS”

Wil jij meer weten over training?

- 20 min. advies gesprek
- Informatie over je gezondheid
- Advies over blessures, voeding en training
- Opmaat gemaakt plan
GRATIS

VERBETERT DE FOAM ROLLER DE LENGTE VAN DE "FASCIA"

Fascia ofwel bindweefsel is een populair begrip de laatste jaren binnen de trainings- en gezondheidswereld (lees hier meer). Verkorting van dit bindweefsel zou onherroepelijk tot klachten leiden. Foamrollen is bij uitstek de gekozen therapie om hier eens even flink aan te werken. Helaas ligt het niet zo makkelijk.

De fascia is zeer stug spul en letterlijk bedoelt voor het op zijn plek houden van al het andere weefsel in het lichaam. Het is zeer onaannemelijk om te denken dat leunen op een foamroller hier aanzienlijke verandering in kan maken. Daarnaast wordt dit ook niet vanuit de literatuur ondersteund.

Er is weleens gekeken hoeveel kracht er nodig is om permanente verandering aan te brengen in het bindweefsel: waarschijnlijk zul je eerder een bulldozer dan foam roller nodig hebben.

VERBETERT DE FOAM ROLLER DAN "VERKLEVINGEN" IN DE FASCIA

Als we de lengte van de fascia niet kunnen beïnvloeden dan moeten het vast de verklevingen zijn die tussen de bindweefsellagen zelf zitten. Deze verklevingen zouden ophopingen zijn van afvalstoffen waardoor het bindweefsel niet goed ten opzichte van elkaar kan bewegen. Ook dit is zeer onwaarschijnlijk.

Ten eerste: hoe weten we waar verklevingen zitten? (Als ze al bestaan).

Ten tweede: hoe kan een foamroller die diffuse druk geeft op het weefsel er voor zorgen dat die verklevingen weggaan.

Een gedeelte van de functie van bindweefsel is namelijk om krachten diffuus te verdelen. Het zal dus erg moeilijk zijn om een specifieke ‘spot’ aan te pakken met jouw foam roller.

Foam roller werkt dat?

VERBETERT DE FOAM ROLLER DAN DE "TRIGGERPOINTS" IN EEN SPIER?

Hier kunnen we weer redelijk kort in zijn. Triggerpoints zijn op zijn minst controversieel te noemen. Het bestaan er van is nog nooit aangetoond en het is dus ook niet aannemelijk dat een foamroller hier op in speelt. (Overigens is ook aangetoond dat het onmogelijk is om triggerpoints met de hand op te kunnen sporen)

Dat foamrollen wel degelijk pijn kan verminderen blijkt uit de praktijk. Het voelt prettig en werkt pijnverminderend. Maar wat zijn dan wel gangbare theoriën die dit effect kunnen verklaren?

De foam roller zou kunnen werken als gevolg van proprioceptieve stimulatie. Door je hele lichaam zitten sensoren die informatie doorgeven aan jouw hersenen over bijvoorbeeld druk, warmte, kou, aanraking en over de stand van jouw lichaam in de ruimte. Er zijn aannames dat foamrollen deze receptoren stimuleert wat kan bijdragen aan het ontspannen van spieren en het verbeteren van de coördinatie tussen deze sensoren en de hersenen.

INHIBERENDE EFFECTEN

Kort gezegd betekent dit pijn met pijn bestrijden. Om het moment dat er een pijnprikkel bij de hersenen binnenkomt zal het brein reageren met pijnremmende prikkels terug te sturen. 

Door maar vaak genoeg over een pijnlijke spier te rollen, stuurt het brein dus pijnremmende signalen naar beneden. Dit heeft een pijndempend effect. Niet alleen in de spier die gefoamrolled is maar door het hele lichaam. 

Dit effect is mooi vastgelegd in een studie naar foamrollen waarin deelnemers aan de studie na het foamrollen van een specifieke spier ook pijnvermindering ervaarden in de rest van hun lichaam. Dit effect houdt echter niet vaak langer aan dan 10-20 minuten.

SAMMENVAtting

Het lijkt er dus op dat foamrollen het zenuwstelsel beïnvloed en daarmee zorgt voor ontspanning van (pijnlijke) spieren.

Ons advies: probeer foamrollen niet als op zichzelfstaande behandeling te zien maar vooral als opwarming om te gaan bewegen. Wanneer je het prettig vindt kun je voorafgaand aan je training 5 minuutjes foamrollen om daarna te gaan trainen.

Probeer het  vooral prettig te laten zijn. Het doel is niet om je spieren kapot te beuken!

Toch één kopen?

Artikel publicatie in het NRC

In samenwerking met het NRC handelsblad heeft Pepijn Mensink een artikel geschreven die hier is te lezen.

nrc-handelsblad-logo-groot