3 min leestijd | 8 april 2019

Peesblessures - 8 Feiten

Peesblessures ofwel pees tendinopathie een onderwerp waar veel misvattingen over zijn. Ben jij op dit moment bezig met de revalidatie van een pees blessure of een overbelaste pees?

Dan is het belangrijk voor het revalidatieplan dat jee feiten van de fabels kunt onderscheiden. In deze blog komen de belangrijkste feiten naar voren. Wil je nog meer informatie over dit onderwerp lees dan deze.

1. Rust bij peesblessures

Een peesblessure verbetert vaak dus niet met alleen rust. Het kan de pijn wel wat verlagen alleen komt dit vaak terug bij het opnieuw belasten van de pees. De pijn zal dan op korte termijn wel beter worden. Maar omdat de belastbaarheid van de pees niet verbetert, komt het probleem vaak weer snel terug..

2. Ontsteking

Het is dus geen klassieke ontstekingsreactie, zoals we kennen na een trauma/weefselschade. Ontstekingsremmers kunnen bij veel pijn een beetje helpen maar verder is het onbekend of ze ook daadwerkelijk bij dragen aan het herstel van de cellen.

3. Training

Oefentherapie ofwel training is de meest wetenschappelijk bewezen behandeling voor peesklachten. De pezen moeten progressief belast worden om zo meer belastbaarheid op te bouwen en de pees dus weer sterker te maken.

4. Risico factoren

Er zijn veel risicofactoren voor het ontstaan van deze blessure. De belangrijkste is een plotselinge verandering in bepaalde activiteiten. Bijvoorbeeld het plotseling teveel verhogen van de trainingsbelasting bij het starten vaan een nieuw seizoen.

5. LOAD MANAGMENT

Het managen van de belasting is dus erg belangrijk. Dit betekent (tijdelijk) de belasting verlagen of langzaam aan weer opbouwen. Het is belangrijk dat hier een gestructureerd plan achter zit. Progressieve overload, ofwel steeds een klein beetje extra, staat hierin centraal.

6. Passieve behandeling

Passieve behandelingen zoals bijvoorbeeld dry needling, massage etc. zijn geen duurzame oplossing. De klacht verbetert bijna nooit van alleen passieve behandeling. Passief hoort een aanvulling te zijn op actieve revalidatie. Het kan de symptomen zoals pijn en stijfheid even verminderen, maar gaat een pees dus niet naar een hoger niveau tillen.

7. PIJN

Ook bij peesblessures staat pijn niet gelijk aan wat er op de foto of scan te zien is! Veel ‘schade’ op de foto betekent dus niet automatisch meer pijn of slechter herstel. Er zijn dus mensen waarbij er ontzettend veel pees “irritatie” te vinden is maar die helemaal nergens last van hebben. Ook zijn er mensen waarbij er niks te vinden is maar die wel veel pijn hebben…

8. DUUR

Tendinopathie (ofwel peesblessures) reageert langzaam op oefeningen. Heb dus geduld!

Wil jij meer weten over pezen?

- 20 min. advies gesprek
- Informatie over je gezondheid
- Advies over blessures, voeding en training
- Opmaat gemaakt plan
GRATIS