3 min leestijd | 27 juli 2019

CHRONISCHE PIJN NA EEN BLESSURE

Wanneer je een blessure hebt opgelopen zoals een spierscheur of kneuzing, geeft het lichaam
logischerwijs een pijnsignaal af. 

Echter kan deze pijn nog lang aanhouden en kan er chronische pijn ontstaan (wanneer pijn langer dan 3 maanden aanwezig is), ook nadat de blessure al genezen is en er dus geen aantoonbare structurele schade meer in het lichaam aanwezig is. 

Je zou dus kunnen zeggen dat deze pijn tussen de oren zit. Dit betekent echter niet dat je die pijn ‘verzint’…

HOE ONTSTAAT CHRONISCHE Pijn?

Hoeveel pijn je ervaart en hoe je ermee omgaat, is per persoon verschillend. Wanneer je pijn ervaart op een bepaalde plek, maken je hersenen als het ware een nieuw pad aan. Het is vergelijkbaar met wanneer je overweegt om een bepaalde auto te kopen: opeens zie je die auto overal rijden. 

Dat wil niet zeggen dat er plotseling meer van die auto’s zijn, maar dat ‘ie je meer opvalt omdat je hem herkent.”

Zo werkt je brein ook: als het ‘pad’ al uitgestippeld is, is het makkelijker om deze opnieuw te
bewandelen, oftewel opnieuw die pijn te ervaren. Zelfs als de trigger voor deze pijnervaring (de
blessure) er in werkelijkheid niet meer is. Je hersenen passen zich aan, waardoor de pijndrempel in je brein lager is en je makkelijker pijn ervaart.

Je brein conditioneert zichzelf. Bij mensen met chronische pijn kun je dit zien middels een MRI-scan. Het aanpassen van je hersenen noemen we neuroplasticiteitJe kunt makkelijker gezegd concluderen dat het brein houdt van het oude en vertrouwde en niet van vernieuwing. 

Want vernieuwing betekent risico en risico is gevaar. Langere tijd pijn voelen is dus voor het lichaam ‘veiliger’ en een vertrouwde compensatie. Het kan dus lastig zijn om het lichaam weer te laten ervaren dat het ook zonder pijn kan functioneren.

Door gebruik te maken van pijnmanagement en leefstijladviezen proberen wij dergelijke klachten te tackelen. Ook stress management is belangrijk, lees hier waarom.